Inzichten VerkrijgenKosten besparenWerkwijze verbeteren

Maakt u gebruik van diensten als WhatsApp, Gmail, Spotify of iCloud van Apple? En wist u dat dit vormen van Cloud Computing zijn? Cloud Computing is het afnemen van een dienst die u beschikbaar wordt gesteld via een verbinding en waarvan de informatieopslag en informatieverwerking van die dienst niet op uw locatie plaatsvindt.

 

Wat is het verschil tussen Cloud Computing en SaaS?

“Is dat dan hetzelfde als SaaS?”, hoor ik u denken. Niet helemaal. U zou kunnen zeggen dat SaaS heeft geleid tot de ontwikkeling van Cloud Computing. SaaS bestond in feite al veel eerder, in de tijd dat ‘domme’ terminals nog verbonden waren met een mainframe.

Cloud Computing is een overkoepelende platform van SaaS en andere diensten, zoals IaaS of PaaS. SaaS is software die aan de eindgebruiker wordt geleverd vanuit de cloud.

Vergelijk het maar met het leveren van elektriciteit uit het lichtnet. SaaS software is als de knop die je indrukt om de lamp te laten branden, de tv aan te zetten of om muziek te luisteren. Van de achterliggende diensten (het opwekken van de stroom, leveren van de stroom en netwerkbeheer) bent u zich niet constant bewust. Net als dat u zich niet altijd bewust bent dat SaaS wordt aangeleverd via de cloud.

Een andere vergelijking. Bij Mproof houden we van pizza’s. SaaS is als een pizza zoals u die opgediend krijgt in een restaurant. U geniet van de pizza, maar bent zich vast niet altijd bewust van hoe die pizza gemaakt wordt. Dat gebeurt namelijk in de keuken. De volgende afbeelding maakt dit duidelijk:

Pizza as a Service - model

Vertalen we dit naar termen in de IT-dienstverlening, dan krijgen we de volgende afbeelding. Hier ziet u ook de eerder genoemde diensten IaaS en PaaS terug:

Cloud types - model

Wat gebeurt er met vertrouwelijke gegevens?

Hoe zit het dan met het onderbrengen van vertrouwelijke gegevens bij de SaaS-aanbieder en de beschikbaarheid?

Iedereen is ervan overtuigd dat het veiliger is om geld bij de bank te bewaren dan in een kluis of onder een matras. Geldt dit ook voor het onderbrengen van vertrouwelijke gegevens bij een cloud-leverancier versus hosting op eigen servers?

SaaS biedt in de meeste gevallen een betere combinatie van beschikbaarheid en vertrouwelijkheid dan een on-premise oplossing. Alleen als u voldoende budget en faciliteiten hebt, kunt u de veiligheid op een intern netwerk verhogen.

 

Hoe zit het met de kosten?

Wanneer u SaaS gebruikt, betaalt u uitsluitend voor de dienst, veelal per gebruiker en per maand. U hoeft zelf geen servers en software aan te schaffen, te installeren en te onderhouden. Dat doen wij voor u. Door grootschalige inzet kan Mproof deze dienst voordeliger leveren dan wanneer u het zelfstandig zou afnemen. U hoeft namelijk zelf geen servers en software aan te schaffen, te installeren en te onderhouden. Daarnaast verbruikt u (dus) ook geen stroom voor deze apparaten. Onderhoudskosten zijn ook lager, omdat dit verdeeld wordt over andere klanten. Klinkt goed, toch?

Want zeg nou zelf: bouwt u uw eigen energiecentrale? Of uw eigen waterzuivering? Hebt u uw eigen stratenmakers in dienst? Nee. Want uw bedrijf blinkt uit in heel andere dingen.

 

Voordelen van Clientele SaaS

Kiest u voor Clientele SaaS, dan kiest u voor:

Gemak:

 • Infrastructuur volledig beheerd
 • Altijd en overal toegang
 • Beheertaken worden overgenomen door Mproof

Kosten efficiënt, all-in tarief per named of concurrent licentie, inclusief:

 • Onderliggende hard- en software
 • Actieve monitoring en health checks
 • Platform updates, database maintenance, 2 x per jaar upgrades + hotfixes
 • Support via Service Desk en Mproof klantenportaal

Altijd up-tot-date:

 • Altijd de meest recente versie van Clientele ITSM
 • Altijd de meest recente hotfix geïnstalleerd
 • Server en Database updates

Veiligheid is gewaarborgd:

 • Proactief security – en privacy beleid op basis van ISO 27001
 • Uw data blijft in de EU/EER en gaat versleuteld over HTTPS
 • Iedere 2 uur een versleutelde database back-up

 

Beveiliging en privacy

Mproof maakt gebruik van Microsoft Azure, een cloud oplossing die voldoet aan de EU privacywetgeving. Mproof is sinds 2016 ISO 27001 gecertificeerd. ISO 27001 is onze standaard voor Informatiebeveiliging. Deze certificering toont aan dat wij als Mproof op een professionele wijze met informatiebeveiliging en privacy omgaan.

Klinkt goed. Vertel me meer